Senaste inläggen

Av Marie Ekengren - 10 juli 2014 19:40

ca 10 st

1½ dl havregryn
5 dl mjölk
100 g smör
½ dl brödsirap
½ tsk salt
50 g jäst
ca 12 dl vetemjöl fullkorn (jag hade 3 dl rågsikt + 9 dl vetemjöl)

ugn: 225 grader

* Blanda havregryn och hälften av mjölken i en kastrull. Rör om och koka till en gröt. Rör ner smör, sirap och salt. Låt gröten svalna. Rör ut jästen i en bunke med resten av mjölken.

* Tillsätt gröten och nästan allt mjöl, och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa, ca 30 minuter, under bakduk.

* Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla ut till en längd. Dela den i 10 bitar som rullas till runda bullar.

* Kavla ut bullarna till knappt 1 cm tjocka rundlar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga och låt jäsa under bakduk, ca 20 minuter. 

* Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt tekakorna svalna på galler.

Av Marie Ekengren - 10 juli 2014 19:39

Lax skulle jag kunna äta flera dagar i veckan. Tråkigt att inte alla i familjen är lika tokig i fisk som jag är...



Laxpanna
4 portioner

4 bitar laxfilé á 150 g
salt, peppar
1 msk smör eller margarin
1 röd paprika
5 salladslökar
1 röd chilipeppar
1 citron, pressad citronsaft
4 dl matlagningsgrädde
½ dl färsk timjan

Servera med
pressad potatis
sallad

Gör så här
1. Krydda laxen med salt och peppar och stek den i stekpanna med smör, ca två minuter per sida.
2. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skiva salladslöken. Kärna ur och hacka chilin. Tillsätt till laxen och pressa över citronsaft.
3. Späd med grädde, strö över timjan och småkoka i fem minuter. Servera med pressad potatis och sallad.

lax
Av Marie Ekengren - 10 juli 2014 19:37

Paj skulle jag vilja äta oftare. Måste bli bättre på att göra det. det är ju så gott tillsammans med en grönsallad.


Pajdeg
150 g smör
3½ dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning
300 g strimlad kassler
ca 2 dl små champinjoner i kvartar
ca 130 g färsk späd spenat
smör till stekning
ca 125 g färskost, vitlök/örter
1½ dl grädde
salt, peppar
3 ägg 

Garnering
strimlad purjolök
hackad gräslök
hackad paprika

1. Blanda degen i en matberedare eller för hand. Kavla ut degen och lägg den i en form, ca 24 cm i diameter. Nagga och låt stå i kyl ca 30 minuter.

2. Fräs kassler, champinjoner och spenat i smör några minuter. Rör ner ost och grädde, puttra samman. Krydda. Låt svalna.

3. Blanda i uppvispade ägg. Häll fyllningen i pajformen och grädda i 200 grader ca 35 minuter tills den har stannat och fått fin färg.

4. Garnera med purjo, gräslök och paprika. Servera pajen med en sallad.


Av Marie Ekengren - 10 juli 2014 19:36

Farligt goda. Man äter gärns fler av dem.


1 dl kakao
2 dl mjölk
250 g smör
3 dl socker
5 ägg
4dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 krm salt
150 g mörk choklad

Chokladglasyr
2 dl grädde
300 g Schweizernötschoklad

1. Koka upp kakao och mjölk och låt det svalna. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda vetemjöl med bakpulver och salt. Rör ner omväxlande med mjölkchokladen. 
2. Smält chokladen enligt anvisningen på förpackningen och vänd ner i smeten. Häll i en bakpapperstäckt långpanna (ca 40*25cm). Grädda kakan i 200grader ca 25min. Prova med sticka, den ska vara lite kladdig. Låt svalna.
3. Koka upp grädden, tillsätt grovt hackad choklad och rör försiktigt på svag värme tills allt har smält. Låt svalna något och bred över kakan.



Av Marie Ekengren - 10 juli 2014 19:34

Allt med choklad är gott!


ca 20 st 
160 grader mitt i ugnen ca 15 min

2 ägg
3 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
100 g smält margarin

Klicka ut smeten i formar och grädda.
Muffinsen ska sjunka ihop i mitten = där i ska fyllningen sen

Fyllning:
100 g margarin
4 msk socker
2 tsk mjöl
4 tsk kakao
1 dl grädde
1 dl mjölk

Koka ihop tills allt blir en kräm, ca 5 min

Frys in dem så fort som möjligt.
Äts med fördel halvtinade.


 

Av Marie Ekengren - 10 juli 2014 19:32

4 portioner tagilatelle
1 vitlöksklyfta
1 rödlök
600 g kycklingfilé
2 msk olivolja
salt och peppar
150 g fetaost
1 påse färsk bladspenat ca 65 g

1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
2. Skala vitlök och lök, hacka eller riv vitlöken och skiva löken. Skär kycklingen i strimlor.
3. Stek kyckling, vitlök och rödlök i olivoljan ca 5 - 10 minuter. Krydda med salt och peppar.
4. Blanda detta med pastan, smulad fetaost och färsk bladspenat.
5. Servera pastan med bröd och sallad.

Av Marie Ekengren - 10 juli 2014 19:31

Barnens bästa...


Ca 15st

Ugnstemperatur 200*C, Varmluft 175*C

100 g margarin

2 ägg

2 ½ dl socker

1 ½ tsk vaniljsocker

1 krm salt

4 msk kakao

2 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver


Ställ pappersformar på en plåt. Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de övriga ingredienserna. Blanda sist i matfettet. Fördela smeten i formarna. Fyll dem inte till mer än 3/4. Tryck ner en dumle i varje. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Ta ut dem och lägg en nobless på varje eller låt dem stelna, smält ljus eller mör blockchoklad och pensla på varje muffins.


Av Marie Ekengren - 10 juli 2014 19:27

Kladdkaka är en favorit här hemma. Och det mesta med choklad. Mmmmm...



8 bitar

175 g smör
250 g mörk choklad
3 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dubbeljapp

Gör så här:
1. Smält smör och chokladen i bitar i en kastrull på svag värme under omrörning.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner chokladblandningen och mjöl i ägg- och sockersmeten. Häll smeten i en form med löstagbar botten som är ca 24 cm i diameter.
3. Hacka jappen grovt och strö över. Baka i 30 minuter och låt kallna. Garnera ev med hallon och servera med grädde.


Ovido - Quiz & Flashcards