Senaste inläggen
4 portioner
4 bitar lax a 150 g
125 g färskost, gärna Cantadou vitlök och örter
2 dl vispgrädde
1 äggula
2 msk hackad dill
salt, peppar
10 körsbärstomater
Servera med:
kokt potatis
sallad
Ugn: 200 grader
Gör så här:
1. Lägg laxen i en smord form. Vispa ihop färskost, grädde, äggula och dill. Lrydda med salt och peppar. Häll såsen över fisken.
2. Klyfta tomaterna och strö över fisken. Baka i ugnen i 20 minuter. Servera med kokt potatis och sallad.
Det här var riktigt gott.
Hade bjudit in ett trevligt gäng på kräftfest i morgon kväll. Men blev tvugna att flytta fram den på grund av att jag är genomförkyld. :-(
#rödomnäsan
#hurmycketsnorfinnsdet
Hade ingen lust alls att stå vid spisen och laga mat i dag. Då blev det pastasallad till middag.
Valfri pasta
Knaperstekt bacon
Grillad kyckling
Majs
Hackad rödlök
Gurka
Tomat
Paprika
Smaksatt creme fraiche, jag använde franska örter
Feta ost är mycket gott att ha i men det glömde jag i dag. :-)
Gårdagens överblivna taco-grönsaker och sen i med lite rödlök, majs och fetaost med marinad så blev det en bra sallad till dagens middag.
2 dl socker
4 ägg
200g smör
100g ljus blockchoklad
100g mörk blockchoklad
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
*vispa ägg och socker
*smält choklad och smör ihop (gärna i micro, det bränner fast fort i kastrull!)
*blanda ihop
225 grader i ca 20 min.
Kladdekakan blir väldigt lös i mitten men det är mycket det som är det smaskiga. :)
50 g jäst
5 dl solhavre havredryck (jag använde mjölk)
½ dl rapsolja
½ tsk salt
1 msk honung
2 dl fiberhavregryn
10 – 12 dl vetemjöl
Ugn 250 grader
Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Tillsätt lite kall havredryck (mjölk) och rör ut jästen. Häll i resten av vätskan och oljan. Rör i salt, honung och havregryn. Arbeta in mjölet. Tillsätt de sista dl lite i taget tills degen är blank och smidig.
Dela degen i jämnstora bitar och rulla bullar. Lägg dem på plåt med bakpapper. Täck med bakduk. Låt bullarna jäsa kallt över natten.
Grädda bullarna i ugnen ca 10 minuter. Pensla med kallt vatten efter gräddningen.
10 kakor
3-4 morötter, ca 300 g
12-13 dl vetemjöl
2 dl vetekli
50 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
1 msk honung
50 g jäst
5 dl mjölk
vetemjöl till utbakning
Ugn: 225 grader
* Skala och riv morötterna fint.
* Mät upp 12 dl mjöl i en bunke eller i köksassistentens skål. Tillsätt kli. Dela smöret i bitar och lägg det ovanpå. Lägg också i morot, salt, honung och jästen delad i mindre bitar.
* Låt mjölken bli fingervarm, ca 37 grader och häll den i skålen. Arbeta degen väl, ca 5 minuter i maskin eller 10 min för hand. Beroende på hur saftiga morötterna är kan resten av mjölet behöva arbetas i i degen. Låt degen jäsa 30 minuter.
* Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degan i 10 bitar och forma dem till ovala platta bröd. Placera dem på plåtar klädda med bakpapper. Låt bullarna jäsa underbakduk i 20 minuter.
* Strö lite vetemjöl eller kli över bröden. Grädda dem mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Ca 16 st
1½ dl havregryn
5 dl mjölk
100 g smör
½ dl strösocker
½ tsk salt
1 paket (50 g) jäst
Ca 700 g (ca 12 dl) vetemjöl + till utbakning
Koka havregryn i 2½ dl mjölk till en lös gröt. Dela smöret i bitar och rör ned det i gröten till det smält. Rör ner socker och salt. Smula jästen i en bunke, tillsätt 2½ dl ljummen mjölk och rör tills jästen löst upp sig. Blanda ner gröten och arbeta in mjölet. Knåda ihop, mjöla och låt jäsa övertäckt 30-40 minuter. Kavla ut till en platta, ca 1 cm tjock. Ta ut runda kakor, ca 9-10 cm i diameter. Nagga och lägg på papprad plåt. Jäs under bakduk 10 minuter. Grädda mitt i ugnen på250 grader i ca 7-8 minuter tills de fått fin färg. Låt dem kallna på galler.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 | |||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|