Senaste inläggen

Av Marie Ekengren - 10 juli 2014 19:58

3 ägg
2 dl socker 
vispas pösigt

100 g margarin
200 g mörk choklad 
smältes ihop

½ dl mjöl
1 påse Polly

Blanda ihop äggsockret med det smälta choklad/margarinet. Blanda i mjöl sedan Polly. Grädda i smord bröad springform. 175 grader ca 25 - 30 minuter.



Av Marie Ekengren - 10 juli 2014 19:57

15 st

100 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
2 dl vetekli
ca 1,2 liter vetemjöl

Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölken. Låt vätskan bli fingervarm, 37 grader.

Smula ner jästen i en degbunke. Lös upp den med lite av degspadet. Häll i resten av vätskan samt salt, socker, vetekli och vetemjöl. Arbeta degen väl. Låt den jäsa till dubbel storlek, ca 30 min.

Ta upp och kavla ut degen till en ca 1 cm tjock kaka. Markera med tex en tekopp (ca 10 cm i diameter) och skär ut tekakor. Lägg dem på en smord eller bakpappersklädd plåt. Nagga och låt dem jäsa i ca 30 min.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 250 grader, ca 8 minuter.



Av Marie Ekengren - 10 juli 2014 19:57

ca 20 st

50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk flytande honung
1 msk salt
½ dl linfrö
½ solrosfrö
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Topping:
Rågflingor (jag hade fiberhavregryn)

Smula jästen i en rymlig degbunke. Värm mjölken till 37 grader. Lös jästen i lite av mjölken. Häll i resten av mjölken samt honung, salt, linfrö, solrosfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Ta undan lite till utbakningen.

Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt den jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 40 minuter.

Tryck ut degen i bakpappersklädd långpanna, ca 30*40 cm. Täck över och jäs ytterligare 30 minuter.

Pensla bullarna med lite vatten och strö över rågflingor. Markera ca 20 rutor med en vass kniv.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
Låt svalna på galler.


Av Marie Ekengren - 10 juli 2014 19:52

Supergoda. Bakade i går. Då med kokos på som i receptet. Annars brukar jag ha strössel på, som på bilden. Hann inte fota i går innan jag la ner dem i frysen. :-) Lika gott vilket som... Beror på vad man tycker om.


1 långpanna (dubbelsats för att få dom höga)
220 C
12 minuter (lite mer när man gör dubbel)
...
2 ägg
3 dl socker
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
150 g. smält smör
1,5 dl kall mjölk

Garnering :

3,5 dl florsocker
2 msk kakao
5 msk smält smör
3 msk kallt kaffe
2 tsk vaniljsocker

Vispa ihop ägg och socker poröst.
Tillsätt resten :)
Kör i ugnen i en lånpanna.. Lite längre när det är dubbel botten. Du får kolla av bara.

Allt till garneringen blandas i en kastrull till lagom konsistens.
Efter den kallnat kan du slabba på chokladen och garnera med kokos!




Av Marie Ekengren - 10 juli 2014 19:51

De här kakorna ska bakas på semestern. Perfekt att ha i frysen. Bara att ta ut och äta.


Ca 30 st

225 g mjukt smör eller margarin
2 dl brunt farinsocker
...1½ dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 stort ägg
2½ dl vetemjöl
4½ dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
150 g grovhackad mörk blockchoklad (jag hade marabou mjölkchoklad)

1. Rör det rumstempererade smöret med farinsocker, strösocker och bakpulver till en smidig massa. Rör ner ägget. Tillsätt mjölet blandat med havregryn och vaniljsocker. Blanda sist i chokladen.
2. Klicka ut smeten i små högar på en bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 10 – 12 minuter. Låt kakorna svalna innan de läggs i en burk med tättslutande lock.




Av Marie Ekengren - 10 juli 2014 19:50

Portioner: 4

Ingredienser
3 dl långkornigt ris
500 g köttfärs
1 påse (40 g) taco kryddmix
1 ägg
2-3 msk vatten
tomater

Gör så här
Koka riset enligt förpacknings anvisning. Blanda köttfärsen med kryddmixen, ägg och vatten. Forma färsen till 8 biffar. Stek biffarna i olja ca 5 min på ena sidan. Skölj och halvera tomaterna. Lägg en tomathalva, med snittytan uppåt när biffarna steker på andra sidan ytterligare 3-4 min.
Servera biffarna med riset och en sallad av isbergssallad, gurka och rödlöksringar.

Av Marie Ekengren - 10 juli 2014 19:48

4 port 400 g falukorv
1 st gul lök
1 tsk Arla smör & rapsolja
400 g krossade tomater
1 dl Kelda mellangrädde
1 tsk salt
1 tsk peppar
Gör så här

Skär korven i strimlor. Skala och riv löken. Stek korven i smör-&rapsolja i en stekpanna. Rör i lök, tomatkross och grädde. Smaksätt med salt och peppar. Låt koka ca 1 min. Servera till kokt ris och grönsaker.

Av Marie Ekengren - 10 juli 2014 19:42

ca 26 kakor

100 g vit choklad
125 g smör
2 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
2 dl kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Sprits:
50 g vit choklad

Sätt ugnen på 175 grader.
Grovhacka chokladen. Vispa smör och socker riktigt luftigt med elvisp i en bunke. Rör i äggen. Tillsätt mjöl, kokos, vaniljsocker och bakpulver. Rör ihop så att allt blandas. Rör i chokladen.

Forma till 26 bollar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck till så att de blir ganska platta. Baka mitt i ugnen 10-12 minuter tills de börjar få lite färg. Låt svalna på galler. Smält chokladen. Ringla den över kakorna med en gaffel eller sked. Låt stelna.



Ovido - Quiz & Flashcards